Spelregels voor jeugd

Rood

Een ploeg bestaat uit minimaal 1 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.  Er wordt met rode ballen gespeeld.  Er worden alleen enkels gespeeld. Alle aanwezige kinderen worden ter plekke in 2 groepen verdeeld die door ekaar en tegen elkaar spelen.  Rood speelt korte partijtjes om wie het eerst 7 punten heeft gehaald, dus 7-6 is einde partij, geen games tellen. Serveren gaat om de beurt, mag  bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat. Bij de service geldt de enkelspelzijlijn als nieuwe servicelijn, in de rally geldt de dubbelspelzijlijn als achterlijn. Totale speelduur van de dag is maximaal 1 uur exclusief warming-up.

 

Oranje

Een ploeg bestaat uit minimaal 2 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.  Oranje speelt op een ¾ baan, de achterlijn ligt halverwege de servicelijn en baseline. Er worden enkels en dubbels gespeeld, waarbij de dubbelpartner zoveel mogelijk van de eigen vereniging is. De dubbels worden ‘ad random’ door een computerprogramma (Tenniskids planner) samengesteld. De dubbels spelen in het dubbelveld, dus incl. de tramrails.  Er wordt met oranje ballen gespeeld.  De kinderen spelen om 4 gewonnen games en er wordt het Beslissend Punt Systeem (BPS) toegepast bij een 40-40 stand. De ontvanger bepaalt dan vanaf welke kant (rechts of links) de serveerder de bal in het spel moet brengen. Bij een 3-3 stand in games wordt een beslissende game gespeeld (geen tiebreak). Serveren mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat. Totale speelduur van de dag is maximaal 2 á 2½ uur.

Groen

Er kunnen gemengde teams worden gemaakt. Jongens en meisjes spelen door elkaar. De ploeg bestaat bij inschrijving uit minimaal 4 spelers, maximaal 6 spelers. Zorg dat er voldoende invallers zijn, zodat uitval of verhindering van spelers kan worden opgevangen. Er worden per competitiewedstrijd 4 enkelspelen gespeeld en 2 dubbels. Er wordt gespeeld met groene ballen. Er worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games (start op 0-0) met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3). Bij een gelijke stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Indien een beslissende 3e set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).  Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant (rechts of links) de serveerder de bal in het spel moet brengen.

Geel  

Junioren 11 t/m 14 jaar
Sets tot 4 met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3)
Bij 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).
In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld.  Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast.

Junioren 13 t/m 17 jaar
Sets tot 6, met een verschil van 2 games (bijv. 6-4, 7-5).
Bij 6-6 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).
In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 10 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld.

 

De tiebreak  

Het verloop van opslag en wissel tussen de rechter- en linkerzijde kun je visueel voorstellen:
Rood: speler 1 (start met opslag)
Geel: speler 2
Hoedje normaal: serveren aan rechterzijde
Hoedje omgekeerd: serveren aan linkerzijde
Speler 1 start bij het 1e rode hoedje (bal op hoedje) en slaat op aan rechterkant. Na elk punt wordt er een bal gelegd op het volgende hoedje of wordt de bal verlegd naar het volgende hoedje. Op die manier weten spelers wie moet opslaan en aan welke zijde.

 

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 36 533 9510

Sportpark Rie Mastenbroek

Mosweg 10
1314 AZ Almere

KVK-nummer

39045172